Del 14 al 17 d’abril s’ha celebrat a Olot una nova edició del programa formatiu Agents de Salut Jove, una iniciativa de l’Àrea d’Educació i Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa, que té com a objectiu empoderar persones joves de la comarca perquè esdevinguin agents actius en la promoció de la salut i el benestar comunitari.
Durant quatre dies, dotze joves d’entre 16 i 21 anys han participat de manera gratuïta en aquesta formació intensiva que s’ha desenvolupat a les instal·lacions de Noima, Escola de Noves Oportunitats. El programa, que enguany ha arribat a la seva quarta edició, ha combinat continguts teòrics i pràctics per oferir als i a les participants eines per abordar temes clau com la diversitat, les sexualitats, les addiccions, els primers auxilis, la salut emocional, la consciència alimentària i la transformació comunitària. Les sessions, dinàmiques i participatives, han estat impartides per professionals de diferents disciplines vinculades al món de la salut, l’educació i la intervenció social.
Destaca que és l’edició on el grup és totalment mixt, un fet molt positiu que ens mostra com temàtiques com la salut emocional, la gestió de conflictes, o les relacions afectives — que tradicionalment semblava que despertaven més interès entre les persones de gènere femení — actualment comencen també a generar interès i implicació en les de gènere masculí. Aquesta diversitat en el grup ha enriquit notablement les sessions, afavorint mirades diferents i converses obertes i sinceres. A la vegada, s’ha tractat d’un grup molt motivat, amb inquietuds i amb ganes d’aprendre, cosa que obre la porta a continuar treballant plegats més enllà del curs.
Dilluns 14 d’abril les activitats van iniciar amb la presentació i una dinàmica introductòria i de cohesió de grup per part de les tècniques de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa i van continuar amb Transformació comunitària: participació i acció col·lectiva, a càrrec d’Eli Rius i Magalí Permanyer de Swert, Nus Cooperativa, on es va explorar com es pot participar activament en la transformació social a través de projectes i accions comunitàries. Ja a la tarda, a càrrec de les tècniques de Joventut es van realitzar dos tallers més, un dedicat a les diversitats i sexualitats i l’altre sobre què es pot fer per contribuir a la sensibilització pública del que estaven aprenent.
Arribats al dimarts, dia centrat en donar una mirada a la salut d’una manera més global, Joan Soler, psicòleg i divulgador, va fer reflexionar als joves sobre les addiccions i seguidament, Judit Casas, de La Saleta de Ioga, va proposar als joves una eina de replantejament de la salut (física, emocional i mental) a través de l’autoobservació i l’autoconeixement per a prendre consciència del nostre diàleg intern. El dia es va tancar amb un interessant taller d’artteràpia a càrrec d’Altrart, Associació d’Arteràpia d’Olot, una sessió pensada per a acompanyar la gestió emocional en els canvis i les pèrdues.
Ja al tercer dia, dimecres, es va impartir a càrrec de Creu Roja Garrotxa el Curs de Primers Auxilis, amb l’aprenentatge de les tècniques més eficients per a fer front a emergències mèdiques, amb simulacions de casos reals per tal d’aprendre a prevenir accidents, contenir, identificar i resoldre una situació d’urgència vital.
Avui dijous, dia de tancament del curs, les dues sessions han estat conduïdes per Ester Valencia, dietista i terapeuta nutricional, i han estat centrades sobre l’alimentació conscient (posant èmfasi en la relació bidireccional entre l’estat emocional i l’alimentació) i la seva part pràctica, un taller de cuina conscient amb aliments de temporada i amb mirada de consum responsable; preparant així un dinar conjunt que ha donat lloc a la finalització del curs.
Les persones assistents al curs obtindran 2 certificats: un de participació que acredita una assistència -sempre i quan s’hagin realitzat un mínim del 80% de les hores i la realització de les pràctiques corresponents- i un altre, específic i expedit per Creu Roja, del Curs de primers auxilis.
Aquesta formació s’ha consolidat, doncs, com un espai de trobada i aprenentatge entre joves amb inquietuds compartides, des d’on s’impulsa la reflexió crítica i la implicació directa en la millora de la salut individual i col·lectiva. Amb aquesta proposta, el Consell Comarcal, des de la seva Àrea d’Ensenyament i Joventut, referma la seva aposta per polítiques de joventut que posen la salut i el benestar al centre, generant espais educatius transformadors més enllà dels àmbits formals i promovent una joventut més conscient, formada i activa dins la seva comunitat.
Visiteu la web de l’Àrea d’Educació i Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa per conèixer les altres iniciatives que s’estan duent a terme.