En el marc de la convocatòria “Del Pla a l’Acció” 2024-2025, impulsada per la Diputació de Girona, 20 dels 21 municipis de la Garrotxa han rebut un total de 799.966,24 euros en subvencions per desenvolupar accions destinades a fomentar l’eficiència energètica i la sostenibilitat. La inversió per realitzar el total de les accions ascendeix a 1.386.063 € aportant, els municipis, l’import restant. Aquesta subvenció servirà per finançar accions prèviament planificades als Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC). Els PAESC són el full de ruta que té cada municipi per assolir els objectius i compromisos establerts per les agendes 2030 i 2050 en la lluita contra el canvi climàtic. Els projectes es distribuiran en quatre línies d’actuació clau:

  1. Actuacions per millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic exterior.
    Aquesta línia permetrà actualitzar i millorar l’enllumenat públic dels municipis, amb la instal·lació de lluminàries LED i sistemes d’il·luminació més eficients, que redueixen el consum energètic i les emissions.
  2. Actuacions per millorar l’eficiència energètica d’edificis públics, instal·lacions i/o equipaments.
    Els ajuntaments podran millorar l’eficiència dels seus edificis públics, amb la incorporació de sistemes d’aïllament, instal·lacions de climatització més eficients i l’ús d’energies renovables o la instal·lació de carregadors de vehicles elèctrics, per reduir el consum energètic global.
  3. Actuacions per a l’impuls i la gestió de comunitats energètiques.
    Amb aquesta línia d’actuació es promourà la creació de comunitats energètiques locals, permetent que municipis i ciutadans puguin col·laborar en la generació, gestió i compartició d’energia renovable, reduint la dependència de les xarxes elèctriques tradicionals.
  4. Actuacions d’assistència tècnica per impulsar la rehabilitació energètica del sector residencial.
    Aquesta línia se centra a oferir assistència tècnica per facilitar la rehabilitació energètica d’habitatges privats, amb l’assessorament a la població per a reduir el consum d’energia i millorar l’eficiència dels seus edificis residencials.

Aquests projectes busquen fer front als reptes climàtics i reduir l’impacte ambiental dels municipis de la Garrotxa, que han demostrat el seu compromís amb la sostenibilitat. “La pràctica totalitat dels municipis de la comarca ha sol·licitat i rebut aquestes subvencions, la qual cosa reflecteix l’esforç conjunt que es fa per adoptar mesures energètiques més sostenibles i eficients”, ha afirmat Germán Mas, conseller comarcal de Transició Energètica i Habitatge de la Garrotxa.

Aquesta distribució de les subvencions contribuirà significativament a millorar la gestió energètica a nivell local, afavorint un estalvi econòmic per als ajuntaments i la reducció de les emissions de CO₂, tot impulsant la conscienciació social sobre la importància de l’eficiència energètica. Un dels reptes i objectius globals a què els municipis i les institucions a tots nivells s’han compromès en la lluita contra el canvi climàtic és reduir les emissions de CO₂ en un 55% respecte als nivells de 1990. Aquestes subvencions van en la línia de fer les accions necessàries per aconseguir aquests objectius.

Amb aquestes actuacions, la Garrotxa es consolida com un referent en l’aplicació de polítiques de sostenibilitat, posicionant-se a l’avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic dins les comarques gironines.