Aquesta setmana han entrat en funcionament els tretze lectors que el Consell Comarcal de la Garrotxa, amb el finançament dels ajuntaments implicats, ha instal·lat en punts estratègics de set poblacions de la comarca. Es tracta de les Planes d’Hostoles, les Preses, la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Sant Jaume de Llierca, Besalú i Maià de Montcal.

El pressupost total del projecte suposarà un total de 166.474,42 €. Aquest import es distribueix al llarg de cinc anys i els ajuntaments assumeixen el cost anual del projecte en funció del nombre de lectors que disposen a cada municipi. Concretament, en tenen dues les Planes d’Hostoles, les Preses, la Vall de Bianya i Sant Jaume de Llierca. Sant Joan les Fonts tres i, Besalú i Maià de Montcal, una. Aquests lectors pretenen donar cobertura als accessos als propis nuclis de població, així com també ajudar en les tasques de vigilància dels polígons industrials i d’activitat econòmica, punts especialment sensibles a la delinqüència.

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, ha remarcat la importància de la instal·lació dels lectors “per vetllar per la seguretat ciutadana i poder donar suport a les tasques policials en aquest àmbit, oferint un nou mitjà com són els lectors”. D’aquesta manera, “es podran identificar vehicles sospitosos o matrícules buscades pels cossos de seguretat”. En aquest sentit, cal destacar que estaran connectats al sistema operatiu dels Mossos d’Esquadra perquè aquests puguin consultar les imatges en cas que els sigui necessari. L’addenda econòmica estava aprovada des del maig del 2023 i s’han pogut posar en funcionament els lectors una vegada les certificacions de seguretat han estat aprovades. L’empresa ALPHANET SECURITY SYSTEMS SL ha estat l’encarregada d’instal·lar-los i fer-ne el manteniment.