La majoria pertanyen a l’àmbit de transició verda i sostenible i al de millora de l’eficiència energètica. El programa, que té un pressupost de 3’5 M €, contempla la implementació d’un altre ventall d’actuacions fins al 2025.
El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions (PSTD) és un programa del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme espanyol, que té com a objectiu impulsar la transformació de les destinacions turístiques cap a la sostenibilitat. Sota aquesta premissa, el 2021, es va obrir una convocatòria extraordinària d’ajuts orientats en la línia de la sostenibilitat,
la digitalització i la cohesió amb l’objectiu de transformar la societat i l’economia.
Aquests ajuts sorgeixen el 2020 del programa Next Generation EU per encarar la recuperació postpandèmia del Covid19 i destinats per aquells territoris més ecològics, digitals i resilients.
Com que l’objectiu de la Garrotxa és consolidar-se com una destinació turística sostenible transformant-la cap a un model de mobilitat sostenible i accessible per a tothom seguint l’estratègia de la Carta Europea de Turisme Sostenible 2021-2025, el Consell Comarcal de la Garrotxa es va presentar aquesta convocatòria amb un projecte que va ser beneficiat amb 3,5 M €.
Aquest projecte, titulat “La Garrotxa soft & smart county. Destinació turística sostenible i intel·ligent”, i s’ha de desenvolupar en tres anys (2022-2025). Durant aquest temps, es preveu dur a terme diverses actuacions comarcals i municipals dividides en 4 eixos:
-Eix 1: transició verda i sostenible
-Eix 2: millora de l’eficiència energètica
-Eix 3: transició digital
-Eix 4: competitivitat
Després de 10 mesos de funcionament del Pla de Sostenibilitat Turística de La Garrotxa, ja s’han dut a terme 20 actuacions, la majoria de les quals en els dos primers eixos, en què recau la meitat del finançament aprovat del programa. Així doncs, s’han fet actuacions de valorització paisatgística (Eix 1), com l’arranjament del parc de pedra tosca de les Preses i les redaccions i actualitzacions dels projectes de l’entorn del volcà Montsacopa i Parc Nou d’Olot. En aquests moments, s’està executant la neteja de la cinglera de Castellfollit i ja s’estan treballant els plecs per les licitacions de les obres d’Olot (camí dels horts i Parc Nou), la redacció del pla d’ús públic, la senyalització interpretativa del patrimoni cultural i natural i les actuacions mediambientals de Mieres i Vall de Bianya.
Dins de l’eix 2, també s’han realitzat actuacions per a la mitigació del canvi climàtic, amb la instal·lació de plaques solars a les oficines de turisme de Sta. Pau i de les Preses. També s’ha tirat endavant una bateria d’actuacions relacionades amb la mobilitat, com la creació del nom de Rumbus, així com la seva estratègia i el pla de comunicació. S’està executant l’aerotèrmia de la rectoria d’Oix, la instal·lació de 13 telecomptadors d’aigua a Mieres, l’adequació de l’espai d’acollida de visitants de les Preses i la senyalització de Can Blanc, i s’ha iniciat també l’estudi del disseny intermodal de mobilitat a la comarca.
Pel que fa a l’eix 3 de transició digital, aquest mes s’ha licitat la creació d’un banc d’imatges i audiovisuals per a la promoció turística i s’ha realitzat un projecte tecnològic sobre les llindes a Sta. Pau.
En relació a l’últim eix sobre competitivitat, s’ha adjudicat una estratègia de màrqueting i comunicació de turisme i sostenibilitat a la comarca, un anàlisi del fesol de Santa Pau com a recurs turístic i de l’hostaleria i la cuina volcànica, que acabarà amb la dinamització d’unes jornades de gastronomia a finals d’any.
En aquests moments, s’ha licitat un 21 % del pressupost, i es preveu que a principis del 2024 s’arribi al 50 % de finançament executat, seguint així el compliment dels objectius del Pla.
Aquest projecte preveu ser l’eina per executar actuacions que feia anys que s’estaven treballant i que persegueixen objectius transformadors per a la comarca, no només turísticament sinó també a nivell de població local. Recordem que aquestes ajudes van destinades a territoris resilients i que aposten per la sostenibilitat, i la Garrotxa n’és un
clar exemple.
Val a dir que l’èxit del desenvolupament d’aquest programa és gràcies a la xarxa d’entitats i agents del territori públics i privats (Turisme Garrotxa, Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa, Consorci Alta Garrotxa, Hostalatge, ajuntaments, etc.) que treballen conjuntament per tirar endavant tant les actuacions comarcals com municipals.