Sota el lema “Energia renovable? Millor compartida!” enguany es vol destacar el paper de les comunitats energètiques. Des del Consell Comarcal de la Garrotxa s’han previst diferents iniciatives de difusió que s’impulsaran des de la nova oficina comarcal per a la Transició Energètica
Del 20 al 22 de juny es celebra la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una iniciativa de la Comissió Europea que té com a objectiu promoure l’eficiència energètica i les energies renovables arreu d’Europa. Durant aquest període, que a Catalunya s’allarga fins al mes de juliol, s’organitzen diferents iniciatives que pretenen conscienciar la societat de la necessitat d’implementar un nou model energètic basat en eficiència energètica i la producció d’energia d’origen renovable, així com el paper clau que té la ciutadania i la resta d’actors socials i econòmics en aquest procés de canvi.
Les comunitats energètiques, peça clau de la campanya
La Setmana Europea de l’Energia Sostenible deixa la porta oberta a que els diferents participants escullin els seus lemes. En el cas de Catalunya aquest 2023 s’ha triat: “Energia renovable? Millor compartida!” “Suma’t al canvi de model des d’una comunitat energètica.”
Les Comunitats Energètiques són cooperatives de consum o associacions de particulars, que poden comptar amb la col·laboració de les administracions i que s’erigeixen en productores i consumidores compartides d’energia.
A la Garrotxa hi ha diverses comunitats en formació o a punt d’entrar en funcionament (per exemple a la Vall d’en Bas, a les Planes d’Hostoles, a Besalú, a Castellfollit de la Roca, a Mieres i a Sant Feliu de Pallerols) i l’any 2024 està previst impulsar-ne més. També hi ha nombrosos autoconsums compartits en procés i en marxa a la comarca.
Una nova Oficina per a la Transició Energètica a la Garrotxa
Des del Consell Comarcal de la Garrotxa s’han previst diferents iniciatives per sumar-se a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. Totes elles estaran impulsades des de la nova Oficina Comarcal per a la Transició Energètica (OCTE) que ha entrat en funcionament aquest 2023. El seu objectiu és precisament donar suport a iniciatives locals vinculades al canvi de model energètic i aportar coneixement tècnic per definir els criteris per a la implantació d’energies renovables a la Garrotxa, en el marc del Pla Territorial Sectorial per a la Implantació de les energies renovables.
Així doncs en el marc de les activitats en motiu de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible s’han programat dues xerrades pel 27 i 29 de juny a Montagut i Oix i Sant Joan les Fonts, respectivament. En elles s’explicaran les iniciatives que s’han dut a terme als propis municipis en clau d’eficiència energètica i es donaran consells a la població. També s’ha previst una campanya de difusió a la ciutadania per conscienciar en temes com l’energia i el canvi climàtic, l’eficiència energètica o la mobilitat sostenible, entre d’altres.