Ahir dijous, en sessió plenària del Consell Comarcal de la Garrotxa, es va aprovar el pressupost de l’ens comarcal per a l’any 2023, per un import de 25.090.274,96 euros, i un consolidat de 37.289.200,64 euros, sumant els consorcis de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa – SIGMA i el d’Acció Social de la Garrotxa. La consellera de Gestió Econòmica, la Sra. Montserrat Torras, va destacar que el pressupost per l’any que ve hi havia una diferència important respecte als anteriors atès que no incloïa la inversió dels 14 milions d’euros que durant quatre anys havien estat contemplats per a la construcció del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa, i que provenien de l’Agència de Residus de Catalunya. Mentre no es formalitza el finançament pel nou centre que s’ubicarà a dins de l’actual abocador de Beuda, el Consell no ho pressuposta. Concretament, el Consell Comarcal està a l’espera de la formalització del conveni amb l’Agència de Residus de Catalunya per aquest nou centre que suposarà una inversió de 47 milions d’euros. Així, el pressupost ordinari de 2023, sense comptar amb aquesta inversió, s’incrementa respecte al de l’any 2022 en un 3,96%, gairebé un milió i mig d’euros.
Torras va recordar que, després d’uns exercicis complicats, marcats per la pandèmia de la Covid-19, estem davant d’un escenari on la crisi econòmica i la crisi energètica actual dibuixen un escenari d’incertesa. En aquest context, s’ha hagut de tancar un pressupost ajustant algunes partides però apostant per continuar oferint i, inclús intentant incrementar, els serveis als municipis de la comarca. El pressupost de l’any 2023 pot atendre els increments de les partides de despeses generals que, com l’energia s’han doblat, i també preveu els increments salarials fixos del 2,5% marcat per l’Estat, i el variable del 1%.
En relació als ingressos, la consellera de Gestió Econòmica va explicar que la previsió s’ha elaborat de manera realista, prudent i continuista. Cal tenir present que el 95% dels ingressos de l’ens comarcal són finalistes i, per tant, el marge de maniobra per obtenir majors ingressos és quasi inexistent. En aquest sentit, va agrair l’increment de les aportacions a través del Fons de Cooperació de la Generalitat de Catalunya en uns 30.000 euros, permetent assolir una xifra de 932.029,51 euros, i també una major aportació de la Diputació de Girona. També va mencionar l’augment de les aportacions municipals pels serveis delegats i les assistències tècniques que presta el Consell Comarcal de la Garrotxa als ajuntaments de la comarca, d’acord amb els preus públics aprovats en Consell d’Alcaldies. La consellera va aprofitar aquest punt per agrair als consistoris la confiança i suport al Consell Comarcal.
En l’apartat de despeses, Torras destacà tres àrees que han incrementat despesa de cara a l’any vinent: l’Àrea l’Acció Social, amb un increment del 7% que suposa 44.000 euros; l’Àrea unificada d’Educació i Joventut, amb un 12,51% (720.000 euros), que reflecteix la consolidació de la gestió del servei de menjadors escolars per part del Consell Comarcal i, finalment, l’increment de despesa a l’Àrea d’Urbanisme i Edificació amb un 300% a l’incloure el Pla de Camins de Comarques de Muntanya (681.150 euros). Finalment, també destacà els increments menors com els relacionats amb l’activitat de l’Arxiu, Sistemes d’Informació i Turisme, per exemple.
Respecte a les inversions, dins l’Àrea de Medi Ambient, s’incorporen les inversions actualitzades de les depuradores d’Oix (350.000 euros) i Riudaura (600.000 euros), i també l’obra de bombament de Castellfollit (1.454.000 euros). Altres inversions ja compromeses s’incorporaran en el pressupost a principis del 2023, com per exemple: les instal·lacions del servei de recollida i custòdia d’animals domèstics (250.000 euros), la instal·lació del sistema de lectors de matrícules o els Plans de Sostenibilitat Turística (3.500.000 euros).
Per cloure la seva intervenció, la consellera va remarcar la importància, al llarg dels anys i malgrat les circumstàncies, del creixement sostingut del pressupost del Consell Comarcal de la Garrotxa (l’any 2014 era d’aproximadament 15.000.000 d’euros). Aquest increment progressiu del pressupost és sinònim d’un augment dels serveis comarcals i de la seva bona prestació.
El pressupost del Consell Comarcal de la Garrotxa per a l’any 2023 s’ha aprovat amb el vot a favor de Junts i el PSC i el vot en contra de la CUP i ERC.
Canviant de conselleria, en l’àmbit de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, s’han aprovat tota una sèrie d’encàrrecs de gestió per assistència tècnica en salut pública, així com la pròrroga de contractes de prestació de serveis com el servei públic d’explotació, conservació, manteniment i millores dels sistemes de sanejament de la comarca; la revisió de preus del servei de recollida en proximitat a la comarca de la Garrotxa (a excepció de Besalú i Olot) o les acceptacions de les addendes econòmiques relatives a obres de sanejament i depuració del nucli de Riudaura o les d’Oix, i les corresponents reanualitzacions sol·licitades a l’Agència Catalana de l’Aigua.
El conseller l’Educació, Fèlix Castanyer, va explicar les propostes de modificació dels contractes administratius per a la gestió del servei de menjador escolar per als anys 2022 – 2023, relacionades bàsicament amb temes de personal. Així mateix, també es van aprovar modificacions en determinades rutes del transport escolar gestionat pel Consell Comarcal de la Garrotxa que inclouen ampliacions de rutes, creacions de noves i variacions per tal d’ajustar el servei a les necessitats reals dels escolars.
En l’àmbit del desenvolupament local, en el marc del Pla de Foment Turístic de la Garrotxa, la consellera Gemma Canalias va detallar les modificacions del conveni d’encàrrec de gestió entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot per a la gestió i execució de les accions municipals en l’àmbit del projecte “La Garrotxa – Espai Cràter. Turisme Sostenible i per a tothom”, dins de la subvenció del Pla de Foment.
I finalment, entre altres punts, destaca l’aprovació, per unanimitat de la moció per a la millora del finançament de l’administració local, on es reclama a les administracions supralocals un redimensionament dels serveis que presten les administracions locals i del finançament que reben per a la seva prestació, sobretot en casos de delegació, on es reclama garantir un finançament adequat a la despesa generada.