El Consell Comarcal de la Garrotxa ha aprovat el seu pressupost per a l’any 2025 que ascendeix a 25.212.867,88 euros. Aquest pressupost té un caràcter continuista i reflecteix la consolidació dels serveis públics que presta l’ens comarcal, tant en els àmbits delegats per la Generalitat com, especialment, els encarregats pels ajuntaments de la comarca. Un pressupost equilibrat i realista, pensat per poder garantir els serveis públics a favor dels ajuntaments i de la ciutadania. El pressupost es va aprovar amb el vot favorable de Junts, ERC i ELPH, que formen part del govern, i també del PSC. El grup de la CUP es va abstenir.

El pressupost del 2025 mostra, un any més, un creixement sostingut gràcies a la confiança dels ajuntaments i l’aposta per la col·laboració interinstitucional per atendre les funcions i serveis encomanats en favor de la ciutadania. Tot això sense hipotecar l’ens malgrat les dificultats de finançament dels consells comarcals en general. Qüestió que caldrà afrontar l’any que ve de manera urgent i necessària.

El pressupost incorpora inversions importants, entre les quals destaca la partida de 1.439.070,79 euros destinada al bombament de Castellfollit de la Roca. Cal recordar que al llarg de l’any 2024 s’han efectuat ja inversions importants com la finalització de les millores en el Centre de recollida i custòdia d’animals de companyia i les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) d’Oix i Riudaura.

Com sempre la part més important del pressupost del Consell és la destinada a la sostenibilitat i medi ambient. Destacar que gràcies a la majoria d’ajuntaments de la comarca, es consolida l’àrea tècnica d’emergències comarcal i es garanteix el manteniment de les franges contra incendis (78.041,50 euros) i l’assistència als municipis (67.769,42 euros). A més, es crea una partida de 182.009,13 euros per a un fons d’actuacions en mitigació de l’efecte hivernacle, en compliment de les obligacions normatives. El pressupost també incorpora una partida d’actuacions en salut pública vinculades a un canvi de model entre el Consell, DipSalut i els ajuntaments, garantint el compliment de les actuacions en aquest àmbit i reduint la càrrega administrativa.

En quant a l’atenció social, els ajuntaments de la comarca, a través del Consell Comarcal, continuen aportant el cofinançament per garantir uns serveis socials de qualitat (759.919,15 euros).

A nivell de la plantilla, el pressupost incorpora l’impacte anual de l’acord del 2024 sobre el reconeixement dels triennis al personal, l’increment salarial previst del 2% per al 2025 més un possible variable del 0,5%. També inclou una reserva de 30.522,35 euros per a la negociació de la RLT/VLT i la dotació de recursos per atendre les places estabilitzades i les pendents per estabilitzar al llarg de l’any vinent. Aquesta consolidació de plantilla permet garantir l’assistència als ajuntaments en àmbits com l’urbanisme, la transició energètica, la informàtica, joventut, l’educació o el turisme.

Per equilibrar aquests increments de despeses es comptarà amb tres fonts d’ingressos principals: la previsió d’un augment del 8% en el Fons de Cooperació de la Generalitat, una alça de l’aportació de la Diputació de Girona i un creixement de les aportacions municipals pels serveis delegats en un 4,45%. A més, es va posar sobre la taula una quarta font d’ingressos que el conseller comarcal encarregat de Gestió Econòmica, Xavier Casadevall, atribueix a la bona salut de la tresoreria que ha permès establir un ingrés extraordinari per interessos bancaris de 54.000 euros. Casadevall va aprofitar per fer un agraïment a la Gerència, a la Intervenció, als Serveis Econòmics i al conjunt de caps d’Àrea per fer possible el pressupost. Va ser el moment també per emetre un segon agraïment als ajuntaments per poder tirar endavant el Consell Comarcal i als diferents consorcis que, en definitiva, estan al servei del conjunt de les garrotxines i garrotxins.

Un altre punt que es va destacar va ser el fet que la Garrotxa continuï amb el reconeixement legal de ser comarca de muntanya. Aquest fet suposa que, d’una banda, hi hagi recursos en l’àmbit de la mobilitat pública (238.772,90 euros pel Pla de Transport de Viatgers) que permetran actualitzar els costos del transport i mantenir els serveis existents. Per altra banda, es mantenen les inversions del Pla de Camins amb la subvenció de 523.500 euros del Departament de Territori que, juntament, amb el cofinançament dels ajuntaments implicats permetrà superar els més de 600.000 euros en millora de camins el proper any.

Juntament amb l’aprovació del pressupost del Consell Comarcal, es va aprovar també el pressupost consolidat que inclou el dels Consorcis de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA) i el d’Acció Social (CASG). La suma dels tres ens suposa un import total de 38.279.132,64 euros.

Seguint l’ordre del dia, es va donar pas a la Conselleria de Recursos Humans, que va presentar i aprovar la plantilla orgànica del Consell Comarcal pel 2025 que recull els canvis produïts durant el 2024.

Tot seguit, la Conselleria d’Assistència als municipis va exposar les pròrrogues dels convenis dels encàrrecs de gestió sol·licitats per diversos ajuntaments. Ambdues varen ser aprovades per unanimitat, així com les fetes per la Conselleria del Medi Ambient i Emergències, referents a les diferents revisions i pròrrogues per adequar els serveis per al nou any.

El torn de la Conselleria de Mobilitat va ser per a l’acceptació per unanimitat de l’encàrrec de gestió sol·licitat pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica referent a la gestió de la mobilitat en transport públic en determinats àmbits amb baixa demanda o per atendre necessitats específiques a la comarca.

També per unanimitat es va aprovar la pròrroga del conveni per a la prestació dels serveis en matèria de joventut a diferents municipis proposada per la Conselleria de Joventut i Esports i, també per unanimitat, la Conselleria de Consum va veure aprovada la pròrroga del conveni de coordinació d’actuacions en la delegació de competències en matèria de consum de l’Agència Catalana del Consum.

Ja per finalitzar, es van aprovar dues mocions. La primera va fer referència a la modificació del nom de la residència “Vora Riu” presentada pel grup del PSC i la CUP amb la voluntat d’actualitzar la denominació per fer-la més inclusiva. L’altra, també presentada pel grup del PSC, va proposar una millora del servei de transport directe entre Olot i Barcelona i es va aprovar amb l’abstenció del grup ELPH. El conseller portaveu Marc Puig va reclamar una visió més comarcal i àmplia de la qüestió, reflexió que el va portar a abstenir-se.

El president del Consell Comarcal va concloure aquesta última sessió de l’any agraint la col·laboració de tots els consellers, la gerència, el secretariat i les persones tècniques que fan possible el bon funcionament de l’ens comarcal, tot desitjant unes bones festes i un pròsper 2025.