Ahir, dimecres 16 d’octubre, el Consell Comarcal de la Garrotxa va celebrar un nou Ple ordinari. Seguint l’ordre del dia, el Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar, amb abstenció de la CUP, una nova modificació de crèdit del pressupost per a l’any 2024, destinant part del romanent de tresoreria a finançar diverses inversions i projectes estratègics. Entre aquestes actuacions destaquen la millora de la infraestructura informàtica del Consell, amb una inversió de 16.000 € per atendre, d’una banda, la millora del cablejat i la xarxa i, de l’altra, migrar el servei de correu electrònic a un servei en el núvol comú.

Així mateix, es va aprovar realitzar una reserva pressupostària (amb un pressupost de 35.000 €) per tal de poder millorar la part exterior de l’edifici on el Consell Comarcal té la seu. Una actuació necessària atès que no s’hi actua de manera integral des de fa un període aproximat de quinze anys. A més, es finançaran accions d’emergència per un import de 25.000 €, d’acord amb l’informe emès per part de la direcció del Consorci Sigma, concretament en l’obertura de franges de protecció perimetral contra incendis forestals al municipi de Sant Joan les Fonts.

Com a cada Ple d’octubre i després de ser ja validat al setembre pel Consell d’Alcaldies, el plenari, en segon lloc, va aprovar per unanimitat diverses modificacions de les ordenances fiscals que regulen les taxes comarcals per a l’any 2025. Aquestes afecten la gestió de serveis com la recollida i custòdia d’animals domèstics, l’entrada de matèria orgànica a la planta de compostatge i el tractament de residus industrials i municipals. Les noves tarifes estan adaptades als costos actuals de servei, i en alguns casos s’han mantingut bonificacions per fomentar l’adopció responsable d’animals i la millora de la gestió de residus per part d’empreses i particulars. 

Pròrroga dels convenis amb els Ajuntaments de la Vall de Bianya, Sales de Llierca, Mieres, Riudaura i Besalú

El Consell Comarcal va aprovar també de manera unànime la pròrroga dels convenis de col·laboració amb diferents ajuntaments de la comarca. En el cas de la Vall de Bianya, la pròrroga, de quatre anys, permetrà continuar oferint assistència tècnica comptable i pressupostària especialitzada. A Sales de Llierca i Mieres, el conveni prorroga l’assistència tècnica en matèria d’urbanisme, obres locals, patrimoni municipal i manteniment de la cartografia. Aquests acords, formalitzats a través d’un conveni, reforça la col·laboració entre el Consell Comarcal i els municipis més petits de la comarca, garantint així un suport tècnic especialitzat que facilita la gestió eficient dels recursos municipals.

El Ple del Consell Comarcal va aprovar unànimament acceptar l’encàrrec de gestió per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a l’execució de les obres d’optimització del sanejament del municipi de Castellfollit de la Roca i del nucli de Fluvià de Montagut. Aquest projecte, que inclou la fase 1 amb la construcció dels col·lectors de connexió, és un pas essencial per millorar la qualitat mediambiental i la gestió d’aigües residuals d’aquestes localitats, contribuint així a la sostenibilitat de la comarca. D’aquesta manera, es va aprovar també el nou conveni que regula les condicions d’aquest encàrrec.

En el mateix bloc dedicat al Medi Ambient i Emergències, el Ple va aprovar inicialment el Pla Especial Urbanístic per a la implantació del Centre de Gestió de Residus Comarcal. Aquest nou centre permetrà una gestió integral dels residus de la comarca, afavorint el tractament sostenible dels residus i la seva valorització, amb un impacte positiu en la sostenibilitat mediambiental i la reducció de la contaminació. Aquest punt va ser aprovat amb l’abstenció de la CUP. El portaveu del grup ERC, Josep Quintana, va felicitar la feina feta en el Pla per aconseguir que tingui un impacte mínim. De la mateixa manera, Josep Guix, portaveu del PSC, va destacar que estava molt ben redactat, valorant també l’esforç per reduir-ne l’impacte ambiental. Així doncs, es va fer un pas endavant en la creació d’un dels projectes clau per al futur de la comarca en matèria de gestió de residus.

Programa Treball i Formació

El Consell Comarcal va aprovar per unanimitat acceptar l’encàrrec de gestió dels ajuntaments de la Garrotxa per implementar el programa Treball i Formació (SOC – TRFO ELL), destinat a fomentar la participació de les entitats locals en projectes d’integració laboral. Aquest programa, finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), té com a objectiu crear noves oportunitats d’ocupació per a persones en situació de vulnerabilitat, reforçant la cohesió social i la dinamització econòmica a la comarca. Els ajuntaments sol·licitants són els següents: Castellfollit de la Roca, Mieres, Argelaguer, Tortellà, Sant Feliu de Pallerols, Vall d’en Bas, Besalú, Montagut i Oix, Maià de Montcal i Santa Pau.

Modificació del reglament de gestió i ús del servei de transport escolar

La modificació del Reglament de gestió i ús del servei de transport escolar està orientada a adaptar el servei als nous criteris de gestió que va aplicar el Departament d’Educació, i així com també per afegir-hi algunes mesures correctores en matèria de la potestat sancionadora en la prestació del servei. Els 3 punts d’aquest bloc es varen aprovar per unanimitat de tots els grups.

En l’àmbit de la gestió dels serveis de transport escolar, com a cada inici de curs, també es van aprovar les modificacions del contracte per adaptar les rutes a les necessitats del nou curs escolar. 

Renúncia del conseller Josep Guix (PSC)

Finalment, el Ple va prendre coneixement oficial de la renúncia del Sr. Josep Guix Feixas com a conseller del Consell Comarcal de la Garrotxa. El President del Consell Comarcal, Santi Reixach, va dedicar unes paraules al portaveu del grup del PSC, Josep Guix, que porta 13 anys de participació activa en aquest consell des de l’oposició. En va destacar la voluntat de servei públic i les ganes de sumar més enllà dels colors polítics, tot en benefici de la comarca. Un servei que els consellers estan segurs que continuarà fent des del seu nou càrrec com a Director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya a Girona. Els portaveus dels altres grups que formen el plenari es van afegir també en destacar-ne la seva vàlua política com a persona propera i en desitjar-li molts èxits.