Què són les intersexualitats? Quines són les seves realitats? I les seves demandes? Ja fa anys que les persones intersex s’han apropiat d’aquesta categoria biomèdica per reivindicar de manera col·lectiva els seus drets i legitimar els seus cossos i les seves vides.  Les persones intersex han nascut amb característiques sexuals que no encaixen amb les categories establertes de femení o masculí.

Amb l’objectiu de visibilitzar la sigla de què menys es parla i la més desconeguda del col·lectiu LGBTI, s’ha organitzat aquest cicle d’activitats que ens conviden a qüestionar la construcció sociocultural binària dels cossos i a reconèixer-los més enllà de la norma i a responsabilitzar-nos socialment de les experiències de discriminació i violència que viuen encara avui dia.

El cicle acull un total de set activitats de sensibilització:

  • Dijous 19 de setembre, a les 18.00 h a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, s’inaugurarà el cicle amb la projecció del curtmetratge de docuficció ‘Se receta silencio’, produït pel SAI de l’Ajuntament de Terrassa, dirigit pel sociòleg i activista trans Miquel Missé i protagonitzat per activistes intersex. Seguidament, tindrà lloc l’storytelling d’Ona Ortiz artivista de GenCòsmic i la presentació de l’exposició que porta el mateix nom (i que es podrà visitar fins al 17 d’octubre al vestíbul de l’Hospital).
  • Dilluns 30 de setembre, de les 9.30 h a les 13.30 h o de les 15.00 h a les 19.00 h (dos grups), comptarem amb la formació que dona nom al cicle: ‘Intersexualitats: mites, reclams i imaginaris’ amb l’associació I d’Intersex, adreçada molt especialment a professionals del món sanitari i també oberta a professionals d’altres àmbits a qui pugui interessar. Cal inscripció prèvia a sai@casg.cat.
  • Dijous 17 d’octubre a les 19.00 h es durà a terme la micropeça de teatre ‘Que no salga de aquí’ del Colectivo Que No Salga De Aquí, i hi haurà un col·loqui després de la funció.

Aquestes tres primeres activitats es portaran a terme a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa.

  • Dissabte 26 d’octubre, a les 18.00 h a la sala Magma de l’Espai Cràter, es projectarà el documental ‘No box for me. An intersexual story’, de la directora Floriane Devign. La presentació anirà a càrrec del Jordi Teis i es farà debat posterior.
  • Dissabte 16 de novembre a les 11.00 h a la llibreria Isop comptarem amb la Núria Gregori Flor per conversar sobre el seu llibre: ‘IntersexualidadesEmergencias y debates entorno a personas con características sexuales diversas’.

Durant aquesta tardor, també es durà a terme una sessió de contacontes ‘Un Secret pèl-roig’, de Camino Baró, a la biblioteca Marià Vayreda d’Olot. Més endavant s’anunciarà la data.

Totes les activitats són gratuïtes i es podrà disposar servei de canguratge si es sol·licita prèviament a sai@casg.cat.

Aquesta és una altra de les iniciatives que s’emmarca en la campanya comarcal Retalla les violències, enganxa les cures, iniciada el 2020 amb l’objectiu de prevenir les violències de gènere a la Garrotxa a través d’accions de sensibilització de diferents temàtiques com la del cicle.

El projecte està coordinat pel SIAD i el SAI del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i compta amb el finançament del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere del Ministeri d’Igualtat i el Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya.

Les activitats que es realitzaran a l’Hospital han estat organitzades conjuntament amb l’Observatori d’Humanitats de Medicina de la Fundació Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa.

Per més informació podeu seguir-ho a http://www.instagram.com/garrotxasenseviolencies/ i a través del hashtag #garrotxasenseviolencies.