L’Espai Cràter ha inaugurat CRÀTER 360, una experiència sensorial que convida els visitants a un viatge fascinant a través de quatre volcans inaccessibles. Aquesta instal·lació pionera transportarà els espectadors des de les profunditats de l’oceà fins als confins de l’espai, explorant paisatges volcànics extraordinaris.

El nou cub immersiu, finançat pels fons Next Generation i gestionat per l’Ajuntament d’Olot, Espai Cràter i el Consell Comarcal de la Garrotxa dins del projecte “La Garrotxa Soft & Smart Country. Destinació turística, sostenible i intel·ligent” ha estat desenvolupat per l’empresa Onionlab amb el rigorós assessorament científic dels experts Xavier de Bolós i Adelina Geyer de l’equip de Vulcanologia Aplicada del Geociències Barcelona del CSIC.

Del fons marí a l’espai
El recorregut comença a les profunditats de l’oceà, on la lava emergent es refreda ràpidament formant laves encoixinades (pillow lavas). Aquesta immersió submarina revela la complexitat i la bellesa de la formació volcànica sota l’aigua. A continuació, es viatja a l’Antàrtida per explorar l’impactant Mont Erebus, el volcà actiu més austral de la Terra. Es tracta d’un estratovolcà de grans dimensions amb túnels de gel i un llac de lava permanentment actiu, un indret únic al món que ofereix una visió fascinant de la vulcanisme en entorns extrems.

L’aventura segueix cap a una zona tropical al cinturó de foc del Pacífic, on es produeix una forta erupció hidromagmàtica. Aquest esdeveniment provoca un tsunami i un corrent de densitat piroclàstica que arriba fins a la costa. L’última parada convida a desplaçar-se a un entorn extraplanetari. Després de passar pel costat de la Lluna, Mart i un cinturó d’asteroides, s’arriba al satèl·lit Io de Júpiter. Aquest entorn, amb una elevada activitat volcànica, presenta erupcions que poden superar els 400 km d’alçada.

Espai Cràter, en primera línia expositiva a Catalunya
L’ús de tecnologies immersives és una tendència global que a poc a poc es pot veure en més espais del territori català. Amb l’estrena d’aquesta nova experiència i el videomapatge sobre el talús de l’aflorament del volcà del Puig del Roser, l’Espai Cràter es manté com un projecte expositiu imprescindible a Catalunya, així ho avalen els més de 111.809 visitants que s’han apropat al centre des de l’obertura. A nivell turístic, el centre segueix vetllant per atreure visitants d’arreu, amb l’objectiu de posicionar Olot i la Garrotxa com un actiu turístic vinculat als valors del paisatge i el vulcanisme.

Innovació i educació, una fusió perfecta
Amb aquesta instal·lació, l’Espai Cràter busca generar un impacte visual i sensorial i oferir una recurs pedagògic que contribueix a sensibilitzar sobre els complexos processos volcànics més inaccessibles. Aquesta experiència única combina tecnologia, ciència i art amb continguts educatius, la qual cosa enriqueix la comprensió dels fenòmens naturals que modelen el nostre planeta.

Amb el cub immersiu i el videomapatge, l’Espai Cràter es consolida com un referent internacional en l’ús de tecnologies immersives aplicades a la divulgació científica. El comitè científic assessor subratlla la qualitat i el rigor dels continguts, així com la capacitat de l’Espai Cràter per comunicar de manera efectiva i atractiva la ciència de la vulcanologia.

Entrada gratuïta per als habitants de la Garrotxa fins el 31 de desembre de 2024
Tal com es va realitzar durant la inauguració de l’Espai Cràter, els habitants de la comarca de la Garrotxa podran gaudir de l’exposició, amb les novetats immersives, de manera gratuïta fins al 31 de desembre del 2024. D’aquesta manera, l’Ajuntament d’Olot i l’Espai Cràter donen resposta al gran interès que els més de 9.000 habitants de la comarca van mostrar durant el període d’obertura.

Per a més informació:
espaicrater@olot.cat
espaicrater.cat | @espai_crater