Aquesta primavera s’han iniciat tres obres de millora finançades amb fons europeus al bosc de can Sobeies, a la Vall de Bianya, al Parc Nou d’Olot i al camí dels horts en el volcà Montsacopa, també a Olot. Aquestes tres actuacions formen part de la millora paisatgística del projecte “La Garrotxa soft & smart county. Destinació turística sostenible i intel·ligent”, cofinançat a través dels fons Next Generation EU dins del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (PSTD).

Aquestes subvencions estan destinades a la transformació digital i modernització de les administracions de les entitats locals, amb una convocatòria extraordinària de l’any 2021, promoguda pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Han estat finançades amb recursos provinents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), en el desenvolupament d’actuacions necessàries per a la consecució dels objectius definits al Component 14, Inversió 1, de l’esmentat PRTR.

Pel que fa a la reforma del recorregut del bosc de can Sobeies de la Vall de Bianya, neix a partir de les darreres inclemències meteorològiques com el temporal Glòria l’any 2020 i per l’abandó de l’espai. L’actuació preveu uns treballs integrals de millora paisatgística i de l’ús del conjunt del bosc en els diferents àmbits per garantir el seu bon manteniment i posar al dia els elements arquitectònics. L’objectiu és recuperar el valor paisatgístic de l’indret i garantir l’interès i gaudi de l’espai al públic, com el sanejament del bosc, una millora botànica o l’eliminació d’espècies invasores. També es portaran a terme treballs paisatgístics i divulgatius adequant un camí i l’entorn amb diferent necessitats funcionals i amb la recuperació de diversos elements singulars, com els murs de pedra seca i la instal·lació d’una cartellera divulgativa i informativa. Es preveuen unes millores de col·locació de caixes niu i l’adequació de la zona de l’aparcament.

D’altra banda, els treballs del Parc Nou, un dels espais més singulars d’Olot a nivell històric i biològic, en una fase inicial del projecte mare s’adequaran els camins canviant i restaurant el paviment afectat per les arrels dels arbres que sobresurten. També es renovarà el mobiliari i les instal·lacions del parc en el camí d’accés a la Torre Castany des de l’Avinguda Santa Coloma. S’instal·larà nova lluminària als fanals del parc amb llums led, reduint així el consum i la contaminació lumínica de l’entorn. A més a més, es repintaran les lluminàries antigues existents, atès el seu alt valor històric, s’instal·larà un sistema de reg de degoteig, es col·locaran 4 bancs nous i 5 noves papereres al camí d’accés a la Torre Castanys des de l’avinguda Santa Coloma i es restaurarà la porta d’accés i part de la tanca perimetral.

I, finalment, la millora del camí dels horts del volcà Montsacopa consistirà a fer una rampa graonada amb una solució d’elements metàl·lics integrada al paisatge i sense l’impacte de materials tradicionals constructius com el formigó, fent així un camí més resistent pel pas de la gent i seguint les directrius del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.Val a dir que la primera actuació que s’ha fet entorn del volcà Montsacopa ha estat el soterrament i la connexió de la línia elèctrica entre el camí de les escales i del cementiri.Les tres obres sumen un import total de 253.020,09 €, amb una estimació d’entre tres i quatre mesos d’execució finalitzant-se a l’estiu.