El Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública SIGMA i en col·laboració amb l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, posa en marxa aquesta setmana als municipis de Castellfollit de la Roca, Olot, Sant Joan les Fonts, Santa Pau i la Vall d’en Bas una campanya per impulsar el reciclatge d’envasos de vidre als establiments d’hostaleria i restauració.
L’any 2022 ja es va realitzar una primera fase d’aquesta campanya als municipis de la Garrotxa excepte Besalú, on es van realitzar enquestes i es va fer entrega de cubells per fomentar el reciclatge del vidre. Amb l’actual campanya es volen reforçar i millorar les actuacions realitzades en aquells municipis amb més establiments d’aquest sector.
L’hostaleria genera, aproximadament, el 50% dels envasos de vidre d’un sol ús, per això la seva col·laboració és clau per incrementar les xifres de recollida selectiva d’envasos de vidre i la consecució d’objectius de reciclatge. Per aquest motiu, avançar en la implantació d’hàbits sostenibles al sector suposa una millora significativa en la lluita contra l’emergència climàtica, i per a la salut de la ciutadania.
Durant les properes setmanes, un equip d’educadors i educadores ambientals visitarà els establiments i realitzarà enquestes i entrevistes, per conèixer de primera mà quines són les seves necessitats i poder adequar els recursos existents. A més, es recordarà als establiments les obligacions que tenen en matèria de gestió de residus i oferiran informació detallada de com reciclar correctament i dels avantatges socials, econòmics i ambientals que té el reciclatge d’envasos de vidre.
Ecovidrio, una entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge d’envasos de vidre a Espanya, realitzarà un estudi per instal·lar contenidors especials, dotats amb una boca més ampla i un sistema d’elevació hidràulic, que permeten el reciclatge de grans quantitats de vidre. Així mateix, l’entitat lliurarà, sense cost per al sector hostaler, cubells adaptats amb rodes per facilitar el transport dels residus d’envasos de vidre.
Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre
El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre, evitem el creixement dels abocadors.
Es important dipositar únicament envasos de vidre en el contenidor verd, no s’hi han de dipositar plats, gots, ceràmica, miralls, etc. els quals impossibiliten el procés del reciclatge, ja sigui per presència de metalls pesants, que s’alliberen a altes temperatures del forn de la fàbrica vidriera, o per fondre a temperatures molt superiors al vidre reciclat, com és el cas de la ceràmica.
Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra l’emergència climàtica. En utilitzar calcina – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la natura, evitant l’erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.
A més, es minimitza l’emissió de CO2 al procés de fabricació i s’estalvia energia. Durant el 2023, amb el vidre reciclat als contenidors verds, s’ha aconseguit estalviar l’energia equivalent a la consumida per tots els hospitals de Catalunya durant 2 anys.
Reciclatge d’envasos de vidre a la Garrotxa
Segons les darreres dades disponibles corresponents al 2023, a la Garrotxa (exceptuant Besalú) es van dipositar als contenidors verds unes 1.400 tones d’envasos de vidre, que suposen la producció de 0,7 kg de vidre per habitant i dia.
Sobre Ecovidrio
Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. El 1997, després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus d’Envasos i l’arrencada de les operacions el 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tota la ciutadania. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del Punt Verd, el sistema de reciclatge.
La tasca d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d’alta qualitat, potenciar les infraestructures de recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre a l’hostaleria, mobilitzar la ciutadania a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l’ecodisseny dels envasos.
En els darrers 25 anys el sistema d’Ecovidrio ha permès que avui dia es reciclin set de cada deu envasos de vidre, aconseguint l’objectiu europeu del 70% per a 2025, 2 anys abans del termini establert.
El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra l’emergència climàtica. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat que dona suport al compliment de l’Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible.