Des que es va posar en funcionament, a finals d’abril de 2023, i fins a finals d’abril de 2024, Rumbus, la línia de bus que opera TEISA entre les Preses, Olot i Santa Pau, ha registrat 11.500 usos, amb una mitjana de més de 70 usos al dia.

L’anàlisi dels títols de transport utilitzats indica que prop d’un 30% dels usuaris fan ús dels títols integrats a l’ATM de Girona, és a dir, majoritàriament població local, mentre que el 70% són usuaris de la T-Dia, principalment turistes i visitants.

Les parades més utilitzades són la de Santa Pau, la d’Olot Centre i la de l’Àrea d’acollida de visitants de les Preses, que es va arranjar fa uns mesos amb per tal de posar a l’abast de turistes i visitants d’un espai proper a un dels principals accessos viaris de la Garrotxa per estacionar el vehicle i agafar l’autobús.

Rumbus circula tots els caps de setmana, ponts i festius –i també els feiners dels mesos d’estiu-, amb sortides que van entre cada hora i cada mitja hora, en funció de l’afluència prevista de passatgers.

Sobre el Rumbus
Rumbus és una iniciativa de la Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa que vol ser una alternativa més econòmica, més pràctica i més sostenible que el vehicle privat per desplaçar-se entre els municipis de les Preses, Olot i Santa Pau. En un futur, en el marc de la Taula de Mobilitat, s’incorporaran noves rutes i serveis de Rumbus a la comarca per cobrir més necessitats de mobilitat sostenible.

Seguint l’estratègia de la Carta Europea de Turisme Sostenible 2021-2025 i dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS), vol oferir una mobilitat sostenible, eficaç i respectuosa amb l’entorn. És fruit de la cooperació entre tots els agents implicats en aquesta taula: el Consell Comarcal de la Garrotxa, Turisme Garrotxa, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Consorci de l’Alta Garrotxa i els ajuntaments de les Preses, d’Olot i de Santa Pau.

Aquest servei de mobilitat pública és possible gràcies al finançament del Consell Comarcal de la Garrotxa, mitjançant els Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (fons europeus Next Generation), així com també del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya.

La línia Rumbus fa una ruta des de les Preses, passant pel centre d’Olot i per la zona central del Parc Natural de la Garrotxa, i arriba fins al nucli de Santa Pau, fent 13 parades al llarg de tot aquest recorregut.

Per utilitzar Rumbus es pot adquirir un bitllet senzill (T-Dia), que per 2 € permet fer un nombre de viatges il·limitat durant tot el dia i, així, descobrir al ritme de cadascú tots els atractius de la zona central del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. També es poden fer servir els títols de mobilitat integrats de l’ATM de Girona. El bitllet senzill es pot adquirir de forma anticipada al web de TEISA i, si es prefereix, es pot comprar al moment de pujar a l’autobús. Tota la informació sobre Rumbus es pot trobar al web www.rumbusgarrotxa.cat.