El Consorci DinàmiG incorporarà ara els ajuntaments de la comarca en els seus òrgans de govern. Actualment, DinàmiG està format per l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa que l’any 2022 van iniciar, davant del nou context social i econòmic postpandèmic, un procés de revisió de l’impacte de les polítiques i els serveis que s’hi portaven a terme. Fruit d’aquesta reflexió, va sorgir la necessitat i l’oportunitat d’obrir un debat intern per valorar altres models de governança local d’aquestes polítiques. Es va considerar que un canvi en el model, basat en una lògica més territorial, podria oferir una resposta més efectiva per adaptar les polítiques públiques als nous reptes de present i futur, amb l’objectiu de millorar els seus resultats.
Per aquest motiu, s’ha plantejat un nou model de prestació de serveis caracteritzat per establir una vinculació més directa i propera amb els municipis, no només a través del Consell Comarcal. En efecte, s’ha convidat els ajuntaments de la comarca a incorporar-se com a membres de ple dret del Consorci. Això permetrà una prestació dels serveis més propera als municipis, integrant la perspectiva municipal i territorial en les decisions que hagi de prendre DinàmiG i liderant conjuntament i transversalment les polítiques públiques d’ocupació i desenvolupament econòmic del territori. Aquest fet suposarà, en definitiva, fer un pas més per posar en valor a totes les persones, independentment del seu lloc de residència de la comarca.
Durant aquest temps, i fins a dia d’avui, s’ha estat treballant amb totes les alcaldies dels municipis de la comarca per establir un consens en relació a aquest nou model. Arran d’aquest procés, la Junta General de DinàmiG va aprovar el passat 19 de març la redefinició de les finalitats i funcions del Consoci DinàmiG, així com la modificació dels seus estatuts per tal d’adaptar-se a la nova realitat d’organització territorial. Durant els mesos d’abril i maig aquests acords hauran de ser ratificats per l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal i, a partir del mes de juny, els ajuntaments que així ho desitgin ja es podran començar a incorporar al Consorci.
Sobre el Consorci DinàmiG
El Consorci DinàmiG – Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa va ser constituït a finals del 2016 amb l’objectiu d’impulsar l’economia local i l’ocupació de la Garrotxa i generar oportunitats a les persones i empreses que hi treballen. Els àmbits d’actuació en els quals treballa DinàmiG són el desenvolupament local, la promoció econòmica i social del territori, la promoció de l’ocupació i les polítiques actives d’ocupació. Els seus ens públics promotors inicials varen ser el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot.
El balanç del Consorci fins ara
El Consorci ha estat molt útil per establir les línies estratègiques i d’actuació per a la comarca tot posant l’atenció en els reptes que han anat sorgint en aquests anys en els àmbits del mercat de treball i l’activitat econòmica, per guanyar economies d’escala a partir de la concentració d’estructures preexistents, per disposar d’una estructura tècnica professionalitzada i estable i, en definitiva, per abordar d’una manera més recipient la creixent complexitat dels desafiaments de l’entorn.
DinàmiG ha impulsat múltiples projectes, molts d’ells en col·laboració amb diversos actors del territori. En són exemples el Social Lab, un espai per desenvolupar respostes innovadores a reptes socials complexos de la comarca i d’on han sorgit projectes com Noima o Garrotxa Domus; la posada en marxa de les primeres edicions de l’Observatori econòmic, social i mediambiental de la Garrotxa; el Pacte per la formació professionalitzadora i l’ocupació; el Pla de reactivació socioeconòmica, l’Oficina de reactivació econòmica i el Pla de capacitació digital durant la pandèmia; els Fòrums industrials per dinamitzar els polígons de la comarca; l’aplicació Garrotxa Approp per fomentar i fidelitzar el consum local; la plataforma Delit, per posar en valor l’oferta gastronòmica i el Pla de talent. I, en l’àmbit d’ocupació, la metodologia d’orientació i selecció per competències. També s’han realitzat diversos estudis i diagnosis per identificar els reptes i oportunitats de la comarca.
En els últims set anys, DinàmiG ha inscrit i atès al servei d’ocupació 6.150 persones en cerca de feina, ha gestionat directament 2.823 ofertes de treball i ha inserit 2.699 persones. Pel que fa als col·lectius de baixa ocupabilitat ha incorporat 2.678 persones en programes de suport integrals i ha contractat directament 327 persones per donar-los una experiència laboral amb la finalitat de millorar les seves oportunitats d’inserció al mercat de treball ordinari. D’altra banda, ha atès 1.270 emprenedors i ha acompanyat a la creació de 117 empreses. DinàmiG ha captat i gestionat més de 10 milions d’euros en polítiques actives d’ocupació i desenvolupament local via diferents subvencions del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), per beneficiar a persones del territori. Aquest import representa un 70% del que el SOC transfereix a la Garrotxa, esdevenint així el seu principal agent col·laborador a la comarca. Actualment, DinàmiG presta a totes les persones i empreses de la comarca els seus serveis d’ocupació des del Mas les Mates i els d’empresa i emprenedoria des de les oficines al carrer Lorenzana. Tots dos serveis estan situats a Olot.
Reptes del futur
Han estat molts els canvis experimentats durant aquests set anys, des de la recuperació de la gran crisi econòmica iniciada el 2008, passant per la pandèmia, al nou context global molt més fragmentat i tensat. La situació econòmica actual està definida per la inflació dels preus de les matèries primeres i productes finals, l’increment del deute públic i l’enduriment de les polítiques monetàries i les previsions de desacceleració econòmica. Des del punt de vista del treball els canvis tecnològics i demogràfics i la transició verda i digital ja provoquen dificultats per cobrir vacants per la manca de treballadors qualificats en l’àmbit tecnològic, d’atenció a les persones entre d’altres. I, també, s’està produint un desacoblament entre el treball i la vida digna, és a dir el primer ja no és sempre garantia de la segona.
Els reptes del Consorci DinàmiG per a aquesta nova etapa que s’inicia passen per abordar els principals desafiaments que tenim com a comarca: la gestió dels canvis generacionals en el mercat del treball, la retenció del talent, fomentar una ocupació de qualitat i que doni respostes reals a les necessitats de la ciutadania per garantir una vida digna, incrementar l’ocupabilitat dels col·lectius més vulnerables o ampliar i diversificar l’oferta de la formació professionalitzadora. Finalment, la diversificació del model productiu cap a sectors d’alt valor afegit és un dels objectius clau d’aquesta nova etapa del Consorci. De la mà dels ajuntaments de la comarca, el Consorci treballarà per garantir un creixement sostenible de l’economia garrotxina.
Aquest procés ha estat subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.