Al llarg del 2023 el Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF) d’Olot ha atès 78 famílies oferint 276 hores de servei d’orientació i pautes educatives a través de 93 visites, principalment a famílies amb fills d’entre 1 i 6 anys. A part, en 10 mesos, s’han ofert 10 tallers que han aplegat 412 participants.

El SOAF és un espai de suport, orientació i acompanyament a la criança i l’educació dels fills i filles. A través d’aquest servei gratuït i universal, professionals especialitzats ofereixen orientació i pautes educatives, escolta i atenció als dubtes a les famílies així com s’encarreguen de lliurar eines i estratègies pràctiques i efectives per resoldre situacions de dificultat o problemes relacionats amb la criança i l’educació. Les famílies poden expressar qualsevol dubte o inquietud; des de com potenciar l’autoestima, marcar límits, donar autonomia, promoure hàbits saludables, fomentar valors, gestionar conflictes, ús de pantalles i xarxes socials, etc. Està adreçat a totes les famílies de la Garrotxa amb fills i filles d’entre 0 i 18 anys.

El servei que es va iniciar el 2023 dins l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, i des de l’1 de març al 31 de desembre, s’han atès 78 famílies – 57 d’elles amb infants petits i 21 amb nens i nenes adolescents – oferint 276 hores de servei a través de 93 visites. Concretament, la majoria de les famílies ateses tenen fills i filles d’entre 1 i 6 anys i, pel que fa als progenitors, la majoria d’assessoraments s’han fet a dones (72). En aquest sentit, s’han atès famílies provinents de tots els centres educatius d’Olot així com d’algunes escoles de la Garrotxa.

La majoria de les problemàtiques tractades han estat vinculades amb dificultats de convivència en l’àmbit familiar (18 infàncies i 2 adolescències); la resolució de situacions conflictives amb els fills o filles (14 infàncies i 5 adolescències); seguit de com marcar límits (14 infàncies) i desorientació o dificultats en l’educació (1 infància i 10 adolescències).

Al llarg del darrer any, des del SOAF s’han portat a terme 10 tallers per a famílies que han permès donar eines als pares i a les mares sobre dificultats relacionades amb la criança dels infants. Gran part dels tallers han estat relacionats amb com acompanyar emocionalment als petits i joves, la creació de límits i la gestió de conflictes, l’ús de les pantalles o com comunicar-se amb els fills adolescents.

En total, hi han participat 412 persones que han destacat la universalitat i la professionalitat dels tècnics. El 2023, l’Ajuntament d’Olot va impulsar aquest servei que ha estat funcionant a través de l’Àrea de Cultura i Educació assolint una bona rebuda i valoració per part dels i les usuaris i de tota la població.

De cara al 2024, ja s’ha programat un nou taller per a famílies sobre ‘El vincle i el benestar de la vida familiar’ el proper 7 de març de 10.30 a 12 h i de 18.30 a 20 h a l’Arxiu Comarcal d’Olot i la Garrotxa. Per participar-hi només cal inscriure’s trucant o enviant un missatge WhatsApp al telèfon 659 14 46 10.

Des d’aquest gener de 2024, el Departament de Drets Socials ha fet una aposta per desplegar el servei arreu del territori català i, a la Garrotxa, la gestió passa a ser a través del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa donant servei a tota la comarca. Es tracta d’un servei preventiu que s’ofereix des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, per acompanyar a les famílies en el procés de criança i educació dels fills i filles. A Olot s’atendrà a l’espai famílies carrer Estires, i també a altres espais de la comarca. 

Per a més informació i en cas de contacte, es pot trucar, enviar WhatsApp o un correu electrònic i concertar visita a través dels següents canals:

soaf@casg.cat

  1. 659 14 46 10