L’obra ha tingut un cost de 71.235,37 € i s’ha finançat a través del projecte Next Generation «La Garrotxa soft & smart county. Destinació turística sostenible i intel·ligent».
Aquesta tardor s’han acabat les obres d’arranjament d’una nova àrea de recepció de visitants, que s’ha habilitat a les Preses en una localització propera a la principal via d’accés de la major part de turistes i visitants a la Garrotxa. La voluntat d’aquesta nova infraestructura és reduir la mobilitat en vehicle privat, fomentant els desplaçaments a peu, en bicicleta i especialment en transport públic des d’aquell punt fins a la zona central del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
El projecte d’adequació d’aquest espai s’ha coordinat amb l’Ajuntament de les Preses i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. L’obra, que ha tingut un cost de 71.235,37 €, s’ha pogut finançar a través del projecte Next Generation «La Garrotxa soft & smart county. Destinació turística sostenible i intel·ligent», un projecte que forma part dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (PSTD). Aquests plans són programes del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme espanyol i tenen com a objectiu impulsar la transformació de les destinacions turístiques cap a la sostenibilitat.
Aquesta àrea està situada a una parcel·la municipal del polígon industrial de les Preses antigament ocupada per una benzinera propera al parc de Can Xingurri. L’espai disposa de 70 places d’aparcament per a vehicles motoritzats, de 12 places d’aparcament per a bicicletes i d’una parada de Rumbus. Recordem que el Rumbus és la línia de bus que opera Teisa els caps de setmana, festius i altres dates que enllaça les Preses amb Santa Pau passant pel centre d’Olot (també està impulsada a través del Pla de Sostenibilitat en Destí).
Per millorar-ne la qualitat paisatgística, s’hi han portat a terme diferents actuacions d’adequació com ara plantar freixes i alzines, pintar un mural, col·locar papereres i taules de pícnic i, com a nota singular, s’ha conservat i pintat la marquesina de l’antiga benzinera. En aquest darrer lloc també s’hi han col·locat unes lones amb informació sobre el Rumbus.
L’adequació ha estat impulsada en el marc de l’estratègia vigent de la Carta Europea de Turisme Sostenible a la Garrotxa (CETS), l’eina de gestió creada per la Federació EUROPARC, que apliquen les administracions i entitats vinculades al sector turístic de la nostra comarca des de l’any 2001, així com diferents empreses compromeses amb la sostenibilitat.
La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és un compromís de col·laboració entre l’empresa i el territori que garanteix una gestió responsable, sostenible i de qualitat del turisme. El titular de la CETS és el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, però la CETS s’aplica a tota la comarca i les estratègies d’aquesta es renoven de manera participativa cada 5 anys.
Properes actuacions del PSTD
En el marc d’aquest mateix Pla de Sostenibilitat, i també per fomentar la mobilitat sostenible, turística i diària de la població local, en aquests moments s’està redactant un estudi per al disseny i la implementació d’un sistema de mobilitat intermodal a la Garrotxa. Properament, es licitarà una campanya per fomentar la mobilitat a peu, en bicicleta i en transport públic a la comarca i, així com la comunicació de Rumbus. També està previst senyalitzar des d’aquesta àrea de recepció de visitants un camí que permeti accedir a peu fàcilment a la zona central del Parc Natural.